Authentieke aanpak voor iedere D&I vraag
“It’s the difference that makes a difference”
– Gregory Bateson –
Diversiteit en inclusie als basis voor succes
Binnen RVConsulting zien wij diversiteit en inclusie (D&I) als logische ingrediënten en eigenlijk de basis om in de huidige snel veranderende en dynamische maatschappij succesvol te zijn en blijven. Wij zijn ervan overtuigd dat D&I een natuurlijk en vanzelfsprekend onderdeel zou moeten zijn van persoonlijke en organisatieontwikkeling. Een aanpak op het juiste (strategische) niveau zien wij daarom als een must. Daarvoor is het noodzakelijk om af te dalen naar de plek der moeite en op zoek te gaan naar kernwaarden en overtuigingen.
Er dus echt werk van maken, niet weglopen voor ongezelligheid en niet tevreden zijn met een enkele training of workshop. Wij geloven in een programmatische aanpak waarbij alle stakeholders betrokken zijn en (inclusief) leiderschap cruciaal is. Naar onze mening kan je D&I niet los zien van (vaak complexe) cultuur– en organisatieverandering. Alleen dan kan je voor draagvlak en duurzame gedragsverandering zorgen, zodat D&I daadwerkelijk onderdeel wordt van het DNA van de organisatie en de mensen die er werken. Voor ons is D&I geen doel op zich, maar iets dat zich organisch (door)ontwikkelt en zorgt voor leer- en werkgeluk, succes en participatie door iedereen.
Onze visie op diversiteit en inclusie
Diversiteit betekent voor RVConsulting meer dan alleen ruimte geven aan verschillen. We zien dit wel als een eerste belangrijke voorwaarde, want we zijn allemaal uniek met onze eigen specifieke eigenschappen, talenten en achtergrond. Naast verscheidenheid aan persoonskenmerken zijn er ook verschillen in cultuur, achtergrond, leeftijd, meningen en (religieuze) overtuigingen. Vervolgens is het van belang dat je dit erkent, herkent en de verschillen in perceptie weet te benutten. Je omarmt als het ware de verschillende aspecten van diversiteit.
Dit geeft je als persoon en organisatie een brede scoop aan inzichten en invalshoeken. Uit onderzoek blijkt dat diversiteit in teams en organisaties ervoor zorgt dat creativiteit los komt, innovatieve ideeën worden ontwikkeld en de denkkracht wordt vergroot. Hierdoor kan je als individu, team of organisatie beter inspelen op dilemma’s en antwoorden vinden op vragen in een snel veranderende en dynamische samenleving. Diversiteit draagt zo bij aan een inspirerend en duurzaam leer- en werkklimaat.
Voor RVConsulting betekent inclusie dat iedereen zich gezien, gehoord en gewaardeerd kan voelen. Dat krijg je niet zomaar even voor elkaar. Bij diversiteit horen immers ook gevoeligheden en knelpunten. Misverstanden en lastige situaties voortkomend uit verschillen kunnen leiden tot conflicten, confrontaties en (gevoelens van) uitsluiting.
Bij inclusie gaat het erom hoe je als individu betrokken en wezenlijk onderdeel van een team, de organisatie en de samenleving kunt zijn. En ook hoe je als organisatie kunt zorgen voor een (psychologisch) veilige leer- en werkomgeving, waarin iedereen vanuit ieders eigen identiteit een steentje bij kan dragen en zich thuis en vrij voelt.
Onze D&I-aanpak
Geen vraag is hetzelfde en dus is ook elke keer onze aanpak anders en toegespitst op wat er binnen jouw organisatie speelt. Het kan zijn dat je een visie, missie en D&I-beleid wilt formuleren. Daar helpen wij graag bij. Dat doen we op zo’n manier dat het niet bij woorden blijft. Er worden concrete acties en activiteiten ondernomen en resultaten geboekt en gemeten.
Misschien ben je op zoek naar een programma voor inclusief leiderschap voor leidinggevenden of naar handvatten voor effectief samenwerken in diverse teams. Ook daar denken we graag over mee. We kunnen ook samen met jou een volledig D&I-programma ontwikkelen van start tot finish.
Binnen onze aanpak maken we gebruik van verschillende interventiemethoden. Om diversiteit van het individu en teams in beeld te krijgen werken we met de diversiteitscirkel. Om meer zicht te krijgen op hoe teams en de organisatie kijken naar diversiteit en inclusie spelen we ‘Join the Jam’.
Het blijft dan niet bij spelen, want concrete doelen, acties en vervolgstappen worden benoemd. Met ‘Deep Democracy’ geven we stem aan de minderheid en komen we tot gedragen besluitvorming. Meer informatie hierover vind je bij ‘methoden, tools & tips’.
Voorbeeld
Opstellen en uitvoeren van een transitieproject van interculturele naar inclusieve communicatie voor een communicatie- en taleninstituut van een universiteit. Onderdeel hiervan was tevens het ontwikkelen van een daarbij passend portfolio van trainingen en workshops. Voor dezelfde organisatie een intern D&I-programma ontwikkeld en uitgevoerd (o.a. visievorming, begeleiden ‘Join the Jam’-sessies en organisatie D&I inspiratieprogramma).
Jouw oplossing
Benieuwd naar wat jij kunt doen om diversiteit en inclusie binnen jouw organisatie te vergroten en te laten landen? Neem contact met ons op, dan komen we bij je langs om hierover verder te praten.
Interculturele competentieontwikkeling
Aansprekende wijze om verder te kijken
“The most dangerous worldviews are the worldviews of those who have never viewed the world.”
– Alexander von Humboldt –
Een belangrijke pijler binnen het werk van RVConsulting is altijd interculturele competentieontwikkeling geweest. De samenleving wordt steeds diverser en daarmee neemt de roep om inclusiviteit toe. Dit maakte dat ook binnen RVConsulting de focus meer en meer is verschoven naar Diversiteit en Inclusie (D&I). Naar onze mening is en blijft interculturele intelligentie één van de belangrijkste bouwstenen voor D&I. Bij het begeleiden van D&I-trajecten benutten we dan ook onze jarenlange expertise op het gebied van interculturaliteit.
Interculturaliteit
Het ontwikkelen van interculturele competenties gaat over bewustzijn, communicatie, samenwerken, leiderschap en gedrag in verschillende context. Weten hoe jij zelf, jouw cultuur en je eigen handelen in elkaar zitten en het kennismaken en dieper leren kennen van de ander. Dat is nogal wat. Het begint met een visie op interculturele competentieontwikkeling in jouw organisatie. De volgende stap is het kweken van ‘cultural awareness’ om daarna vervolgstappen te zetten op het gebied van managen, communiceren en samenwerken.
RVConsulting ontwikkelt en verzorgt workshops, trainingen, simulaties en programma’s om deze competenties verder te ontwikkelen en input te geven aan succesvolle internationaal opererende organisaties en teams. Het inbedden en integreren van deze competenties en (nieuw) gedrag vormen altijd uitgangspunt binnen de aanpak. Hierbij wordt gebruik gemaakt van interactieve tools en games, maar vooral van casuïstiek en heel veel voorbeelden van deelnemers zelf. De trainingen en programma’s worden in het Nederlands, Engels of Spaans gegeven. Geen team of situatie is hetzelfde dus dit zijn altijd maatwerkoplossingen.
“At a critical time in the companies life Randi helped create a culture and work place environment needed by an International company.
We went from being a series of unconnected international silos with poor communication to a fully connected, fully integrated company that listened to its global customers and worked to a common set of goals.
Her guidance and expertize were a major factor in this evolution and the eventual profitability of the company.”
Werken in internationale teams
Hoe zorg je ervoor dat mensen uit verschillende landen en culturen met elkaar samenwerken? Waarin vinden we elkaar en wanneer begrijpen we elkaar niet meer? Hoe kom je als team met verschillende nationaliteiten tot wederzijds begrip? Hoe kan je ondanks de onderlinge verschillen toch hetzelfde doel nastreven en hoe maak je afspraken die voor iedereen op te volgen zijn?
Allemaal vragen waar je mee te maken krijgt als je werkt in een internationale setting met medewerkers uit verschillende culturen of achtergronden.
Dan hebben we het nog niet eens over de tijdverschillen, verschillen in technologie, welstand en beheersing van een vreemde taal. Belemmeringen die de samenwerking en onderlinge communicatie lastig kunnen maken, maar zeker niet onmogelijk.
Samen met jou kijkt RVConsulting hoe we ‘van onbegrip naar begrip’ kunnen komen en een multicultureel en divers team kunnen creëren dat voor elkaar staat en gaat.
“I would like to thank you for a very inspirational day on intercultural communication and team building that has created a lot of awareness and positive vibes.”
Voorbeeld
Vormgeven en begeleiden transformatietraject van een instituut naar commercieel bedrijf op internationale automotive markt door een ‘step-by-step’ programma. Start met visievorming en cultuurdefiniëring. Gevolgd door teamcoaching van het internationale managementteam gericht op internationaal teamwork en cultuuromslag.
Op basis daarvan vormgeven en uitvoeren van cultuurinterventie door o.a. het ontwikkelen en uitvoeren van cultural awareness trainingen en simulaties zowel op het hoofdkantoor als bij de wereldwijd gevestigde verkoopkantoren.
Jouw oplossing
Benieuwd naar hoe jij interculturele competenties binnen jouw organisatie verder kunt ontwikkelen? Neem contact met ons op, dan komen we bij je langs om hierover verder te praten.
Organisatie- en cultuurinterventies
Originele oplossingen voor cultuur- en organisatieverandering
Cultuurinterventies
Het belang van organisatiecultuur wordt nog vaak onderschat. Cultuur is het fundament waar de organisatie op gebouwd is. Dat moet dus stevig en betrouwbaar zijn. Of iedereen zich gezien, gehoord en (psychologisch) veilig voelt en hoe het leer- en werkklimaat beleefd wordt, vinden hier hun grondslag. Het is daarmee één van de of misschien wel dé belangrijkste kritische succesfactoren voor organisaties. De organisatiecultuur bepaalt bovendien je imago en daarmee of mensen bij jou willen en blijven werken, of partners zaken met je willen doen en of klanten jouw diensten of producten willen afnemen.
Het interessante is dat je niet eenvoudig de vinger kunt leggen op ‘cultuur’. Uiterlijke kenmerken als bedrijfsuitingen, logo’s, de huisvesting, interieur zijn goed waarneembaar en geven vaak al een bepaald gevoel. Het wordt al wat lastiger als het om gedrag en leiderschap gaat en onderliggende normen, waarden en overtuigingen zijn vaak nog moeilijker te achterhalen. Toch zijn juist dit de zaken die de organisatiecultuur maken tot wat het is.
Klopt de cultuur niet (meer), dan gaat het wringen en schuren, loopt het niet soepel, worden mensen en klanten ontevreden en staat je goede naam als organisatie of manager onder druk. Denk aan vragen als: Hoe ziet mijn gewenste cultuur eruit, welke waarden vinden wij belangrijk, wat is gewenst gedrag en hoe kan ik de bestaande cultuur veranderen?” Met de authentieke aanpak van cultuurinterventies geeft RVConsulting hier samen met de organisatie en mensen antwoord op.
Voorbeeld
Vormgeven en begeleiden van een cultuurinterventie bij een software ontwikkelaar. Begeleiden managementteam gericht op visievorming en cultuurdefiniëring. Uitrollen programma door organisatie-brede coaching gericht op bewerkstelligen cultuuromslag, team- en persoonlijke performance.
“As a new CEO who only had Engineering Management experience I learned from Randi that HR was more than the day to day management of normal HR duties but was about creating a culture, an environment, a place you wanted tob e, a place where you could create the impossible an a place where you learn to rescpect and gain respect of your co-workers and your customers.
The lessons I learned at that time have stayed with me forever.”
Organisatieverandering & managementvragen
Heeft jouw organisatie of afdeling een verandervraag? Denk aan een fusie, het samenvoegen van afdelingen en teams, inkrimping of stagnatie of juist groeiwensen. Wellicht vraag je je af of de identiteit, het imago en de organisatiecultuur nog wel passen, hoe je jouw medewerkers in beweging krijgt of hoe je een veilige en plezierig werkklimaat voor iedereen kunt creëren. Dit zijn typisch vraagstukken die we graag samen met jou onderzoeken en oplossen.
Natuurlijk zijn er ook meer persoonlijke vragen die jou als manager raken. Zomaar een paar voorbeelden: “Een zeer ervaren en doorgewinterde specialist vraagt zich af waarom zijn jonge collega’s hem maar niet begrijpen” of “Een knappe kop die al jaren bij dezelfde organisatie werkt, vraagt zich af of hij nog wel op de juiste plek zit” en “Een manager van een afdeling vraagt zich af waarom haar team zo negatief over haar is, terwijl ze het juist zo goed bedoelt”. “Als leidinggevende van een divers team wil je ervoor zorgen, dat iedereen zich thuis en veilig voelt. Hoe doe je dat?” Ook voor dit soort vragen zoeken we graag met jou antwoorden.
Voorbeeld
Verandervraag van een grote technische afdeling (1000 medewerkers) bestaande uit bij elkaar gevoegde afzonderlijk kleine bedrijven voor een telecomaanbieder: “Hoe maak je van zeven regiomanagers met verschillende achtergrond een landelijk opererend managementteam, hoe zorg je ervoor dat de regionale MT’s de nieuwe werkwijze en cultuur implementeren en hoe houd je iedereen binnenboord en gemotiveerd?”
Aanpak: Vormgeven en uitvoeren cultuurinterventie en teambuilding in de vorm van een veranderprogramma met teamsessies voor het landelijke managementteam en de regio MT’s en een doorvertaling op medewerkersniveau in de rol van cultuurcoach.
“Wat mij opviel was dat in hectische situaties waarin mensen ieder zijn eigen weg door de organisatie lijkt te banen, Randi toch de rode draad naar boven kan halen. Ze blijft altijd scherp, respecteert en waardeert mensen en confronteert hen ook als dat nodig is.”
Teamcoaching
Teamcoaching vormt een belangrijk onderdeel en krachtig middel binnen organisatieverandering en cultuurverandering. Aan een individuele vraag van een manager zit vaak een teamvraag gekoppeld en organisatieveranderingen betekenen regelmatig teamverschuivingen, met alle gevolgen van dien voor het team en de teamleden. Bovendien kunnen teamproblemen aanleiding zijn om nog eens goed naar de organisatie en ieders inbreng te kijken.
Teamcoaching is een methode om de neuzen dezelfde kant op te krijgen en te houden. Het zorgt ervoor met respect voor ieders eigenheid om organisatie– of cultuurveranderingen door te voeren en ervoor te zorgen, dat daarbij passend (nieuw) gedrag wordt geïntegreerd en stand houdt. Alleen zo kan je als team je afspraken nakomen, doelen halen, succesvol zijn en elke dag zingend en met plezier naar je werk.
Voorbeelden
- Vormgeven en uitvoeren teamcoaching facilitair bedrijf van een universiteit ter verbetering in- en externe communicatie, bevorderen effectiviteit en vergroten onderlinge samenwerking.
- Vormgeven en uitvoeren teamcoaching HR-afdeling gericht op individu versus teamlid, persoonlijke en teamperformance bij een verzekeringsmaatschappij.
“Randi is zeer deskundig in het stimuleren van groepsprocessen en het boven water halen van ieders mening.”
“Wat mij vooral bij blijft uit de diverse MT-sessies en teamcoaching is het luisteren, vervolgens analyseren en het voorhouden van een spiegel.”
Interim management
RVConsulting biedt naast eerdergenoemde diensten eveneens interim-oplossingen. Je kunt denken aan programmamanagement van verandertrajecten, cultuurprogramma’s, opleidingsconcepten en invoering D&I-beleid.
Binnen organisatie– of cultuurverandering maakt RVConsulting gebruik van methoden die zich bewezen hebben en zijn we ook altijd op zoek naar een speelse aanpak en nieuwe impactvolle interventievormen. De vraag van de opdrachtgever is leidend, dus er is altijd sprake van een maatwerkaanpak. We zetten een mix van methoden en tools in. Je kunt hierbij denken aan “Deep Democracy” als interventiemethode en “Coherence: organisatieontwikkeling vanuit waardecreactie” als organisatieontwikkelingsconcept. Meer informatie hierover vind je bij ‘methoden, tools & tips’.
Jouw oplossing
Benieuwd naar originele oplossingen voor jouw organisatieverandering of een authentieke aanpak van een cultuuromslag? Neem contact met ons op, dan komen we bij je langs om hierover verder te praten.
Learning & Development
Oorspronkelijke ideeën voor elke ontwikkelvraag
Leren en ontwikkelen
RVConsulting staat garant voor het ontwikkelen en implementeren van vernieuwende leer- en ontwikkelconcepten. Centraal hierbinnen staat het creëren of bevorderen van een plezierig en (psychologisch) veilig leer- en werkklimaat voor iedereen. Bij onze activiteiten kan je denken aan het ontwikkelen of (nieuwe) invulling geven aan een eigen ‘Academy’ of leerplatform voor scholing en training van medewerkers, partners en klanten. Maar ook het vormgeven en invoeren van opleidingsprogramma’s, leerlijnen en curriculum redesign binnen het reguliere (hoger) onderwijs of voor particuliere opleiders valt hierbinnen.
Met de missie en doelen van de organisatie in het vizier en vanuit de visie op leren en ontwikkelen wordt het leer- en ontwikkelconcept uitgewerkt. Hedendaagse leermethodes worden hierin altijd geïntegreerd. Daarna wordt er verder gebouwd aan het leerhuis en wordt het raamwerk met interactieve en blended leermethodes en –middelen verder ingevuld.
Uiteraard wordt er gezorgd voor toegankelijkheid, een heldere structuur en afstemming op de diverse doelgroepen binnen de organisatie of opleiding. Dat we ondersteunen bij of zorgen voor het verkrijgen van accreditaties vinden wij er logischerwijs bij horen. L&D-professionals kunnen bij RVConsulting terecht om te sparren, ideeën op te doen, hun eigen plannen verder uit te werken of een inspirerende training.
Voorbeelden
- Oprichter en partner FPZ Instituut. Deze netwerkorganisatie verzorgt scholing, advies en coaching binnen de farmaceutische patiëntenzorg voor apothekers, Hbo-ers in het farmaceutisch werkveld en apotheekteams. Idee- en visievorming, accreditatie, communicatie, opzet en management van de verschillende activiteiten binnen het instituut.
- Als Interim Manager Creëren van een opleidingsinstituut, o.a. ontwikkelen missie, visie, cultuur en didactisch concept. Daarnaast verder professionaliseren van bestaande trainingen en trainers.
- Ontwikkelen visie op en handvatten voor een effectief, veilig en plezierig werk- en leerklimaat.
- Opnieuw vormgeven en invoeren van het Management Curriculum voor een Hbo-opleiding. Zorgen voor een logische opbouw op basis van managementmodellen en de beroepspraktijk binnen en over de verschillende studiejaren en aanbrengen van onderlinge verbanden tussen de verschillende leergebieden. Hiermee is een helder en coherent programma neergezet en een bijdrage geleverd aan een succesvolle accreditatie.
“Mede door de visie, kracht en vaardigheden van Randi werd de accreditatie een succes! De NVAO-commissie was zeer onder de indruk!”
Coaching en training
RVConsulting heeft ruime ervaring in het ontwikkelen en uitvoeren van coaching en training gericht op persoonlijke en organisatieontwikkeling. Trainings- en coachingsprogramma’s vormen vaak onderdeel van het implementeren van D&I-trajecten, organisatieverandering en cultuurinterventies. Daarmee zorgen we ervoor dat competenties worden ontwikkeld en deze samen met nieuw gedrag stand houden in de alledaagse praktijk.
Naast volledige programma’s biedt RVConsulting eveneens (maatwerk) trainingen, workshop of inspiratiebijeenkomsten op het gebied van interculturaliteit, diversiteit en inclusiviteit, (persoonlijk en inclusief) leiderschap en managementkracht. De trainingen en workshops stimuleren tot deelname, zetten aan tot nadenken, verleiden tot uitproberen, bieden houvast en soms ook juist niet, worden gebracht met humor en inspireren tot ontwikkeling.
“Randi is een enthousiaste, inspirerende en boeiende verteller. Ze brengt de lesstof met overtuiging en humor en maakt deze toepasbaar voor de praktijk. Haar coachend lesgeven gaf ondersteuning bij moeilijke opdrachten.”
RVConsulting is altijd op zoek naar nieuwe, aansprekende werkvormen, trainingstools, games en methodes voor inbedding van competentieontwikkeling en gedragsverandering. Soms zijn ze er (nog) niet of hebben we gewoon een gaaf idee. Dan ontwikkelen we ze zelf. Voorbeelden hiervan zijn ‘Maak van feedback een spel’, ‘The Team Building’ en ‘Bricks’. We zoeken de samenwerking of zijn gelicentieerd en opgeleid om bepaalde methodes te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn ‘Persoonlijk Meesterschap’, ‘DISC’ en de ‘Drijfveren analyse”. Meer informatie hierover vind je bij ‘methoden, tools & tips’.
Jouw oplossing
Benieuwd naar onze oorspronkelijk ideeën voor jouw ontwikkelvraag? Neem contact met ons op, dan komen we bij je langs om hierover verder te praten.
Methoden, tools & tips
Hier vind je meer informatie over de verschillende methoden en tools die RVConsulting inzet.
- ‘Back to nature; ontdek de kracht van natuurlijk samenspel’.
Met dit maatwerk programma ga je als organisatie, afdeling of team virtueel en real life time op expeditie naar je eigen natuurlijk samenspel. Hierbij is respect voor ieders eigen natuur, worden interacties en samenwerkingspatronen ontdekt, onderzoek je welke effectief of juist belemmerend zijn en maak je de ontwikkeling naar een passende en natuurlijke werkomgeving waarin de mens, de afdeling en de organisatie kunnen floreren. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende spel- en werkvormen om beweging, interactie, actie en reactie te bevorderen. Een aantal spellen en tools zijn eerder mede-ontwikkeld door Randi Vat, andere zijn recent en van haar hand, maar ook tools van anderen worden ingezet. Wil je met je de natuurlijke kracht van jezelf en je organisatie ontdekken? Maak een vrijblijvende afspraak.
- Deep Democracy: wijsheid van de minderheid.
RVConsulting is gecertificeerd tot en met Level 3 in de Lewis Methode van Deep Democracy. Deep Democracy is een zienswijze en een methode die de onderstroom in groepen zichtbaar en hanteerbaar maakt. Tegenstellingen en botsende meningen worden op respectvolle wijze met elkaar onderzocht. Besluitvorming met aandacht en waardering voor andere opvattingen. Door grondiger besluiten neemt de daadkracht en effectiviteit toe. De methode is gericht op inclusieve besluitvorming, co-creatie en duurzame verandering. Ook op moedige samenwerking, want confronterend als dat nodig is.
- Join the Jam: spelen met cultuur, diversiteit en inclusie
Met dit spel krijg je inzichten, inspiratie en handvatten om diversiteit in jouw organisatie of team verder te benutten. Het faciliteert een open gesprek over diversiteit en inclusie. Je krijgt tevens zicht op de eigen organisatiecultuur en waar deze staat op het gebied van diversiteit en inclusie. Je maakt samen plannen en bedenkt acties om diversiteit en inclusie binnen de organisatie of het team te vergroten of verbeteren. Wil je dit spel spelen, neem contact met ons op!
- ‘Bricks: bouwstenen voor interactieve en blended leerconcepten’
‘Bricks’ is een methode voor het bouwen van leerconcepten, opleidingsplannen, trainingen, workshops etc. voor L&D professionals, opleiders, trainers en docenten. De methode is ontwikkeld door RVConsulting en gebaseerd op het Canvas Model. Benieuwd hoe je interactieve en blended leren en ontwikkelen opbouwt? Neem contact met ons op.
- Business Model Canvas
Het Business Model Canvas is ontwikkeld door Alex Osterwalder en Pigneur. Het BMC wordt veel gebruikt door startende en gerenommeerde ondernemers gebruikt om “nieuwe business” te ontwikkelen en oude kritisch te evalueren. Bovendien is het een vast onderdeel binnen de “Maatschappelijke Business Case” dat vooral door zorg- en welzijnsorganisaties wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het introduceren van “nieuwe zorg” of doorvoeren van verbetering in de dienstverlening en organisatorische veranderingen.
- Coherence organisatieontwikkeling vanuit waarde-creatie.
RVConsulting is gecertificeerd in het door House of Coherence ontwikkelde gedachtegoed voor integrale ontwikkeling. Coherence biedt een eigentijdse wijze om een geoliede organisatie neer te zetten en waarde te creëren voor alle betrokkenen. Het legt een coherente verbinding tussen ambities en drijfveren, doelen en betekenis waardoor natuurlijke samenhang wordt gecreëerd. Dit zorgt voor impact, geeft voldoening en brengt balans.
- ‘Competence mapping’
Competence mapping is ontwikkeld door RVConsulting. Met deze methode zet je de kerncompetenties voor jouw organisatie en medewerkers op de kaart. Je beschrijft rollen en benoemt indicatoren die het gewenste gedrag en beheersingsniveau beschrijven. Een voorbeeld hiervan is het competentieraamwerk gebaseerd op de CanMedsrollen dat RVConsulting heeft ontwikkeld voor een Hbo-opleiding. Meer weten over hoe je jouw competenties in kaart kunt brengen? Neem contact met ons op. - Concurrende waardenmodel van Robert E. Quinn
“Becoming a master manager” dat is waar het om draait in het gedachtengoed van Robert Quinn. Met zijn model richt Quinn zich op de competenties die belangrijk zijn voor een succesvol manager en maakt duidelijk welke vaardigheden essentieel zijn voor effectief management en het succesvol runnen van organisaties.
- ‘Let’s get intercultural; cultural awareness training’.
In deze door RVConsulting ontwikkelde training krijg je inzicht in verschillende culturen, de waarden die er achter zitten en waarom mensen reageren zoals ze reageren. Je leert ook je eigen cultuur beter kennen en waarin deze verschilt van andere. In de training wordt gewerkt met échte voorbeelden, interactieve werkvormen en games. Meer weten over deze training, neem contact met ons op.
- Model van organisatiecultuur en OCAI onderzoeksmethode van Robert E. Quinn.
Met het model van Quinn worden de succesfactoren van de huidige en gewenste cultuur in kaart gebracht. Op basis daarvan kan worden bepaald wat zo moet blijven, wat anders moet of kan en hoe je dit kunt implementeren.
- ‘Model for decoding cultural differences’ van Erin Meyer.
Het model van Erin Meyer maakt inzichtelijk hoe we communiceren, met onze tijd omgaan en hoe we bijvoorbeeld feedback geven. Dat is nogal verschillend en zelfs als ‘we dicht bij elkaar’ staan kan dit leiden tot onbegrip, wantrouwen en conflicten. Als je weet hoe de ander denkt over respect, tijd of informeren, dan kan je elkaar vinden.
- ‘BaFá BaFá A cross cultural simulation game’.
Met deze simulatie heb je in een dagdeel de ultieme cultuurschok te pakken. Je krijgt inzicht in wat er gebeurt als je zomaar of zelfs met een briefing in een andere en totaal vreemde cultuur terecht komt en moet ‘overleven’. Dit spel is in het Engels of Nederlands. Wil BaFá BaFá beleven, neem contact met ons op!
- ‘Persoonlijk meesterschap’
Methode voor ontwikkelen van persoonlijk leiderschap en professionele effectiviteit. Binnen de methode worden competenties en daarbij passend (nieuw) gedrag ontwikkeld vanuit eigenaarschap. Door een online platform, virtual action learning en reflectie worden toepassing in de praktijk en het dagelijks handelen geïntegreerd en geborgd. ‘Persoonlijk Meesterschap’ kan zowel op individuele basis als op teamniveau worden ingezet. Belangstelling? Neem contact met ons op voor een demonstratie.
- ‘The team building: bricks for successful international teams’
Dit programma voor internationaal en intercultureel teamwork is ontwikkeld door RVConsulting. In dit programma bouw je met je organisatie, afdeling of team jouw eigen ‘team building’. Je legt het fundament met de bouwstenen ‘shared values’ en ‘clear mutual expectations’. Vervolgens ga je bouwen. Hoe het ‘gebouw’ eruit ziet bepaal je zelf. Bestaat het uit slechts twee verdiepingen of is het een torenflat, punt of plat dak, hoe open en toegankelijk is het, waar plaats je de directie? Hier geef je samen op een speelse wijze antwoord op. Interesse in dit programma, neem contact met ons op.
- DISC en Drijfveren analyse
RVConsulting is gelicentieerd om de DISC en Drijfveren analyse af te nemen. DISC geeft je inzicht in je gedrag. De Drijfveren-analyse vertelt je meer over waarom je dingen doet en wat je belangrijk vindt. Ben je benieuwd naar jouw aanpak en wat jou drijft, neem contact met ons op.
Literatuur
Hieronder vind je boeken over de verschillende methoden en inspiratiebronnen van RVConsulting.
- Allemaal anders denkenden” van Geert Hofstede, Gert Jan Hofstede en Michael Minkov. Vierde druk, augustus 2016.
- “Anders. Gender door de ogen van een primatoloog” van Frans de Waal. 2022.
- “Business Model Generatie” van Alexander Osterwalder & Yves Pigneur. Juli 2010.
- “Culture map” van Erin Meyer. Januari 2016.
- “De inclusie marathon” van Kauthar Bouchallikht en Zoë Papaikonomou. Vierde druk, 2022.
- “De kracht van de matrix Een model om veranderingsprocessen in beeld te brengen en doeltreffend aan te pakken” van Peter Camp. Juni 2010.
- “De onbevreesde organisatie. Creëer psychologische veiligheid op de werkvloer om innovatie en groei te stimuleren” van Amy C. Edmondson. Vierde druk, 2021.
- “De uitvinder van de natuur – Het avontuurlijke leven van Alexander von Humboldt” van Andrea Wulf. Mei 2016.
- “Endurance – Shackleton’s incredible voyage to the Antarctic door Alfred Lansing. Mei 2000.
- “Handboek managementvaardigheden” van Robert E. Quinn e.a. Zesde druk, april 2015.
- “Maak van feedback een spel” van Randi Vat en Erica Meijerman. 2008. Neem contact op als je dit spel wilt aanschaffen.
- “Macht der gewoonte – Waarom we doen wat we doen en hoe we dat kunnen veranderen” van Charles Duhigg. Juni 2015.
- “Onderzoeken en veranderen van organisatiecultuur” van Quinn en Cameron. Derde druk, oktober 2011.
- “Over de grenzen van cultuur en management” van Fons Trompenaar en Charles Hampden-Turner. Tweede druk, november 2010.
- “Shackleton’s way, leadership lessons from the great antarctic explorer” van Margot Morrell en Stephanie Capparell. Januari 2003.
- “Sitting in the fire. Large group transformation using conflict and diversity” van Arnold Mindell. 2014.
- “The 4 stages of psychological safety. Defining the path to inclusion and innovation” van Timothy R. Clark. 2020.
- “Typical?! About hovering, whirling, digging, crackling and other behaviours” (short edition) van Randi Vat en Erica Meijerman. Neem contact op als je dit boek wilt aanschaffen.
- “Typisch?! Over zweven, wervelen, spitten, knetteren en andere gedragingen” van Randi Vat en Erica Meijerman. Neem contact op als je dit boek wilt aanschaffen.
- “Waarde Propositie Ontwerp” van Alexander Osterwalder & Yves Pigneur e.a. Oktober 2014.
- “Werken met cultuurverschillen” van Gert Jan Hofstede en Geert Hofstede. Vijfde druk, september 2010.
- “When cultures collide. Leading across cultures” van Richard D. Lewis. Vierde druk, 2018.
- “Wilskracht – De herontdekking van de grootste kracht van de mens” van Roy F. Baumeister. Maart 2012.